Energiedak en Esthetica

Esthetisch energiedak
Zonne-energie opvangen via het hellend dak wordt steeds interessanter. Enerzijds om het geld en anderzijds vanwege de bewustwording in duurzaamheid. Het mooiste is het als dakbedekking en zonnepanelen meer één geheel zijn, in plaats van panelen bovenop het dakvlak. Nelskamp bedacht twee geïntegreerde systemen, zowel voor warm water als voor elektriciteit.

Met het SPP systeem is het mogelijk om ‘onzichtbaar’ en het gehele jaar, energie binnen te halen dat zorgt voor waterverwarming. Zowel voor het tapwater als voor verwarming.  De warmtepomp zorgt ervoor dat de vloeistof met 6 tot 8 graden lager dan de buitentemperatuur, door het systeem wordt gepompt. De ‘onzichtbare’ dubbelwandige absorptie elementen die in de kleur en vorm van de dakpan zijn aangebracht, nemen minimaal het warmteverschil op. Een boiler geeft het verwarmde water af wanneer men dat nodig heeft. Bij dit systeem is een gas aansluiting geheel overbodig.

De PV panelen zijn alom bekend en worden dagelijks toegepast. Gezocht wordt naar een hogere opbrengst/rendement en tegelijk wordt de elektriciteit uit fossiele brandstoffen goedkoper terwijl de gasprijs mogelijk zal blijven stijgen. De oplossing kan het nieuwe 2Power systeem zijn; stroom en warm water uit één systeem het zgn. PVT paneel. Door de warmte van het paneel af te geven aan de vloeistof die achter het PV laminaat is aangebracht, koelt men het PV laminaat dat daardoor tot wel 15% meer opbrengst kan leveren! Daarbij wordt deze warmte gebruikt om tapwater te verwarmen. Met dit systeem wordt het mogelijk om op een eenvoudige en betaalbare manier een labelsprong te maken of de EPC drastisch te verlagen.

De panelen in zowel 1Power (alléén PV, dus stroom), maar ook als 2Power (PVT dus ook thermisch), is ook beschikbaar als module die integreert met de keramische MS-5 dakpannen. Van de buitenzijde is geen verschil te ontdekken of het 1Pwer of 2Power betreft, hetzelfde als bij de panelen. Maar het geeft een veel fraaier aanzicht, waardoor men weer beseft waarom de keuze van de dakpan met de gevelsteen zo belangrijk was.

Installatie animatie video G-10 PV modules:Link

Zie ook het artikel in BouwTotaal, uitgave november 2013.